dinsdag 27 december 2011

Zie de Zoon van God, een nieuwe prekenserie over het Markusevangelie

Markus de evangelist


In januari hoop ik te beginnen aan een prekenserie over het Markusevangelie.

Waarom gaan we nu al weer die (over?) bekende gedeelten uit de bijbel lezen?

Omdat,  wanneer je goed leest, je ontdekt dat die ‘uitgesleten’ bijbelgedeelten steeds weer nieuwe dingen te zeggen hebben. Ik geloof dat dat zo werkt omdat de Bijbel het Woord van God is.
Daarbij komt een andere reden om steeds weer naar het evangelie te grijpen. We moeten elke keer weer terug naar de kern van de boodschap van de Bijbel: die kern is Jezus, zijn Persoon, zijn leven en zijn sterven en zijn opstanding. Vandaar dat we in januari weer gaan lezen uit een evangelie.

Waar moet ik op letten als ik zelf in het Markusevangelie ga lezen?

Het is misschien goed dat je de volgende dingen onthoudt, om op te letten wanneer je Markus zelf doorleest:

1. Waarschijnlijk is dit evangelie geschreven door Johannes Markus, de leerling van Petrus. We komen Petrus daarom ook regelmatig tegen. ( Zie Hand. 12: 12 en 15) Let er maar eens op.

2. Markus heeft geen kerstvertelling maar begint bij de prediking van Johannes de doper. Ook eindigt hij anders dan andere evangelisten. Markus is een evangelie met 'vaart'. Kernachtig worden dingen verteld, en daarna weer verder. Let maar eens op ' en terstond'.

3. Markus vraagt in het bijzonder onze aandacht voor:

- Wie Jezus is. Hij is de Mensenzoon of Zoon des Mensen. Zo is Hij degene die in het Oude Testament beloofd was (zie Daniel 7). Jezus is ook de Christus, de Gezalfde. Verder is Hij de Zoon van God.

- Het ‘Messiasgeheimenis’. Markus vertelt een aantal keer dat de discipelen van Jezus niet mogen vertellen  wat ze zien. (Markus 9: 9 en 10). Er is iets aan het leven van Jezus wat mensen uit zichzelf niet kunnen begrijpen.
     
- Het Kruis van Jezus. De helft van het boek (hoofdstuk 8 – 16) gaat over de weg van Jezus naar kruis en  opstanding.
     
- Het volgen van Jezus. (Zie bijvoorbeeld Markus 10: 28)

De titel van de serie is een poging om deze lijnen samen te voegen in 1 enkele zin: 

' Zie de Zoon van God' 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten