donderdag 29 november 2012

Column voor de wekker: van preppers tot preken
Onderstaande Column stond in ' de wekker' van vorige week vrijdag:Preppers

Hoezo toekomst? Het lijkt wel of de jaren ’80 terug zijn. ‘De bom’, die toch wel valt, is er niet meer, maar verder is het crisis alom: krediet – milieu –,  moreel en anderszins. In Amerika vrezen steeds meer mensen dat dag waarop het hele systeem inklapt, nabij is. Zij houden zich dagelijks bezig met het voorbereiden daar op. Preppers, heten ze, van ‘to prepare’, je voorbereiden. Ze zijn zelfvoorzienend, bouwen schuilkelders, hamsteren voedsel en wapens. Ze oefenen in vuurtje stoken en het jagen, villen en klaarmaken van eekhoorns. Zoek maar eens op youtube. Gegarandeerd goed voor een avondvullend programma. De hype zal binnenkort wel overslaan naar europa, verwacht ik.

Power of Now

Hoezo toekomst? Steeds meer mensen geloven in de ‘power of now’ (‘kracht van nu’). De canadese auteur Eckhart Tolle wijst in een boekje met die titel de weg naar verlichting, die alleen te vinden is in het nu. Niet in de toekomst, maar in het nu. Be here now, is zijn boodschap: wees niet bezig met verleden of toekomst, maar wees je bewust van het nu. Zo kan een mens zijn ego leren uitschakelen en zonder oordelen naar de wereld kijken. En wie dat kan, is verlicht.

Prakkiseren

Hoezo toekomst? In de week waarin ik 40 word zit ik te schrijven over ‘leven in het licht van de toekomst’. Dat komt mooi bij elkaar. Ik Ik kom allerlei mensen tegen op internet die eigenlijk geen toekomst meer zien. Ik weeg mijn eigen leven: hoe was de eerste helft? En als die mij gegeven wordt, wat mag ik dan doen met de tweede helft? Wat mag ik verwachten en wat mag ik hopen? Ik weet niet wat de toekomst brengt. Zal er volgende week oorlog zijn in Israel? En wat zal dat doen in het midden oosten? Zal er over 20 jaar nog een europa zijn? Een CGK? Hebben we dan nog auto’s, pensioenen, een euro, electriciteit?

Preken

Hoezo toekomst? Mijn nabije toekomst is: zondag moeten twee preken af zijn over Daniel. Ploeteren dus. Maar ik lees in Daniel: De Here heeft weet van ons, ook in een wereld die doldraait met preppers, power of now en prakkiseren. De Here ziet Koninkrijken opkomen en ondergaan, Zijn Hand is in de geschiedenis. Waar wij de geschiedenis en de toekomst proberen te ontvluchten, is er Een geweest die deze geschiedenis heeft willen binnengaan, om een toekomst te maken. Iemand gelijk een Mensenzoon, aan Wie heerschappij is gegeven.  (Daniel 7: 13-4). En daarom kan tegen Daniel worden gezegd:’ Maar gij, ga het einde tegen en gij zult rusten en opstaan tot uw bestemming aan het einde der dagen.’ (laatste vers van Daniel) Ik heb zin om zondag te gaan preken.


1 opmerking:

  1. De hype is al overgeslagen naar Europa zie www.preppers.nl

    BeantwoordenVerwijderen