woensdag 22 februari 2012

stilte - tot de volgende tweet

De lijdenstijd begint vandaag. Vanaf vandaag wordt de blik gericht naar voren: naar goede vrijdag en Pasen. Er liggen 40 dagen voor ons waarin we bewust de tijd mogen nemen om bezig te zijn met het lijden en sterven van Jezus.

Het is goed om vormen te zoeken die daarbij helpen. Daarom ben in vanaf vandaag een poosje niet te vinden op Hyves, Facebook en Twitter. Om mezelf meer tijd te geven voor stilte en bezinning.

Behalve berichten over preekschetsen hoef je van mij dus de komende tijd even niets te verwachten, tot aan Pasen. Dan hoop ik weer aanwezig te zijn met een prachtige eerste tweet: 'De HEER is waarlijk opgestaan!'

vrijdag 17 februari 2012

Dominee - VDm , column voor de wekker van 17 februari

... als Een Die dient


Dominee

Ik vind het een lastig woord: dominee. Elke keer als ik het gebruik aarzel ik. Er is zelfs een korte periode geweest waarin ik weigerde het te gebruiken. Dat leverde soms verwarring op, bijvoorbeeld aan de telefoon. ‘Met Rik Bikker spreekt u’ – even stilte – ‘Met wie? Ah, de dominee!’ En soms hoorde ik ze denken: ‘zeg dat dan!’  Dus gebruik ik het woord maar weer, in alle vrijmoedigheid.

Mijn moeite zit hierin: ‘Dominee’ komt van ‘dominus’ en dat betekent ‘heer’. Moet ik mijzelf dan een heer noemen? Natuurlijk snap ik waar dat vandaan komt. Er was een tijd  in nederland waarin de dominee een Notabele was. Hij hoorde bij de mensen met een bepaalde status: de notaris, de dokter en de dominee. En ik begrijp ook dat je mag zeggen als predikant: de boodschap die ik brengen mag, is er een van groot belang.

In die zin vind ik wel dat ik een notabele ben, iemand die het waard is opgemerkt te worden. (Want dat betekent het woord notabel). Niet om mij, maar om de boodschap die ik brengen mag. Maar dat maakt van mij geen heer. Ik ben niet  iemand die een ander bevelen mag. Dat mag Jezus, Hij is Heer! Hij was een Heer en werd een knecht. Hij is gekomen als Een Die dient. En een discipel staat niet boven zijn meester, of een slaaf boven zijn heer. Dus ik ook niet.

VDM

Gelukkig is er ook een andere titel: VDm. Die gebruik ik graag in correspondentie: ‘Rik Bikker VDm’ . Die letters zijn afkorting van Verbi Divini minister – dienaar van het Goddelijke Woord. Ook oude woorden, ook in een dode taal, maar in die woorden zit veel leven. Dienaar van het Goddelijke Woord, dat wil ik zijn! Het Goddelijke Woord, dat is het evangelie, maar dat is ook Jezus zelf. Ik mag mij geroepen weten om een dienaar te zijn van Jezus.

Zo wil ik mijn werk als predikant doen. Zo wil ik in de gemeente aanwezig zijn, zo wil ik in Aalten onder de mensen zijn. Laat mij maar niet notabel zijn omdat ik een heer ben. Ik bid dat ik notabel mag zijn omdat mensen in mijn leven iets zien van mijn Heer.

Die letters zijn dus niet voor mij alleen. Niet iedereen hoeft dominee te zijn. Maar als je nu door genade mag zeggen: ‘Jezus is mijn Heer’, dan wil je Hem toch dienen? Wat mij betreft zetten meer mensen die letters VDm  achter hun naam. Niet om je te onderscheiden, maar dat heb je weer eens iets moois te vertellen, als mensen er naar vragen. En dan zeg je maar: ‘VDm? Ik ben visser der mensen’.

Rik Bikker VDm

zondag 12 februari 2012

preekschets Markus 5

Klik hier voor de link naar de preekschets over het eerste deel van Markus 5. Jezus gaat naar de overkant van het meer van Galilea en bevrijdt daar een bezetene.

zondag 5 februari 2012

Preekschets Markus 4

Klink hier voor de preekschets van Markus 4. Jezus vertelt de gelijkenis van de zaaier. Wat is onze reactie op de boodschap van Jezus? Zijn doel: Hij wil vrucht zien! - Hij wil vrucht geven!

De zaaier, een schilderij van Vincent van Gogh