woensdag 9 maart 2011

Het nieuwe kapsel van Justin Bieber -- ik ga me los - vasten

Wist u dat Justin Bieber een nieuw kapsel heeft? Dat las ik vanmorgen op nu.nl. Waarom ik het lees weet ik niet, ik weet niet eens wie Justin Bieber is.

Wat ik maar wil zeggen: de komende veertig dagen ga ik - net als vorig jaar - vasten van mijn internetgebruik. Dat betekent: geen Hyves, geen Facebook, geen twitter en andere verstrooiing tot aan pasen. Vasten betekent: jezelf iets ontzeggen wat een grote plaats in je leven inneemt. De ruimte die dan onstaat moet ruimte zijn waarin het stil wordt.

 'Zoek een geschikte tijd om in uzelf te keren en denk veelvuldig na over de weldaden van God. Laat varen wat de nieuwsgierigheid prikkelt en lees dingen die u meer rouwmoedigheid bezorgen dan tijdverdrijf. Als ge u onttrekt aan overbodig gepraat ... en ook aan het luisteren naar nieuwtjes en geruchten, dan zult gij voldoende en passende tijd vinden om u aan heilzame overwegingen te wijden'. 

(Thomas à Kempis, de navolging van Christus)

Zo kun je je los - vasten van patronen in je leven. Ik zou graag loskomen van het patroon om elke keer naar prikkels te zoeken terwijl ik me eigenlijk moet concentreren. Internet even aan, even mail bekijken, even een tweet schrijven, even hyves kijken. Dat zoeken naar ' wat nieuwsgierigheid prikkelt'  geeft onrust. Ik wil me daarvan los - vasten. Concreet: ik zou in de komende dagen extra tijd willen doorbrengen met mijn Heer, door tot Hem te bidden, bij Hem te zijn in bijbellezen en meditatie. In deze komende 40 dagen hoop ik elke dag een hoofdstuk te lezen uit het bijbelboek Job. Denkend aan Jezus wil ik elke dag stilstaan bij het lijden in deze wereld, en dat Jezus zijn eigen lijdensweg op zich nam. Zo hoop ik stil te worden. Ik zie er naar uit. En verder wens ik Justin Bieber  - en al zijn fans - oprecht veel vreugde toe over zijn nieuwe kapsel.

Job in gesprek met zijn vrienden