zaterdag 29 augustus 2015

Column voor de wekker: Choose happiness- what are you waiting for?

Onderstaande column schreef ik voor 'de wekker': (zie onder voor het filmpje):

"Choose happend - what are you waiting for?"


Choose happiness!

‘Choose happiness,’ zegt rapper HT in een reclamefilmpje van Coca Cola: ‘Kies voor blijdschap’. Deze opdracht klinkt terwijl we kijken naar - inderdaad: blije mensen die hun eigen geluk kiezen en vormgeven. Ze dansen, beminnen, winnen, verleiden, gaan op reis. Begeleid door een stimulerend beat en met een flesje cola in de hand kiezen ze voor hún happines. En als zij dat kunnen, kunnen wij dat ook.
Wat kiezen voor geluk met cola te maken heeft, is me vooralsnog onduidelijk. In mijn werkelijkheid is de prik er meestal uit en is de cola vaak van het B merk. In mijn werkelijkheid is de fles vaak te slap om goed vast te houden en schenk ik het meeste naast het glas. In mijn werkelijkheid is kiezen voor cola vaak kiezen voor een avond leeg TV kijken op de bank met te veel chips en drankjes met te veel suiker. In mijn werkelijkheid is het vooral kiezen tussen cola met heel veel suiker (Slecht voor je lichaam), of met heel veel namaak – suiker (net zo slecht). Geluk is een keuze, so what are you waiting for? -  Dus waar wachten we nog op?

What are you waiting for?

Waar wacht je op? Als geluk iets is wat je zelf kunt kiezen, dan is het je eigen schuld dat je ongelukkig bent. Je hebt je geluk niet gegrepen – je hebt te lang gewacht. Of je hebt gekozen om niet gelukkig te zijn. Als jij niet gelukkig bent, is er voor mij dus ook geen enkele reden om naar jou om te zien. Waar wacht je op? Is er eigenlijk wel een keuze? Je móet kiezen om gelukkig te zijn, en dat moet nú. Hoe calorie – arm ook, deze blijde boodschap ligt me zwaar op de maag.

Dit is wat Jezus zegt: Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen. Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden. Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven. Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden. Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien. Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden. Dus waar wachten we op? Verblijd en verheugt u, want uw loon is groot in de hemelen. (Mattheus 5: 12) (Van deze boodschap is geen light – versie beschikbaar)

zaterdag 8 augustus 2015

Column voor de wekker: Verstoan - Vurrblaaid

Hieronder de laatste column die ik schreef voor 'De Wekker'; Verstoan - Vurrblaaid:

Verstoan
Verstaan

Domneer, wat hej ’nen mooien strik um, en van ow preake he’ k völle schik ehad’. Als je dat op zondagmogen na de dienst hoort in Aalten, is er iets goed gegaan. Men waardeert de stropdas (door Mathea uitgezocht) en de preek.  Want schik, dat kan wel meer zijn dan plezier alleen. De preek is ook is begrepen.
Dan moet de domneer de aanspreker natuurlijk ook begrijpen. Maar dat gaat gelukkig meestal goed. Deze domneer kan er erg van genieten om een nieuw dialect te leren begriepen en af en toe döt ‘e ok zien best, zodat het net liekt of den ok een betjen plat pröt. Natuurlijk wördt dat niet wat, en levert die potsierlijkheid hooguit een glimlach op, maar er zit meer achter dan ‘a'j plat kunt praotn, mo'j 't neet laoten. Het gaat niet om de woorden en de klanken, hoe mooi ook. Het gaat er om dat het lukt elkaar te verstaan. Dat begint met elkaars taal. Niet dat daarmee alles is gezegd. Want communicatie is veel meer dan praten, zegt dominee en communicatiedeskundige Anne van der Meiden. Hij zegt het zo: ‘Kiek ik oew an, kiek i-j mi-j an, kiekt wi-j mekare an!' Dát is communicatie. Ik denk dat hij dit bedoelt: elkaar verstaan is niet alleen een kwestie van woorden, maar vooral van aandacht en van het hart.

Vurrblaaid!


Zo had ik laatst een engelse predikant aan de telefoon. Hij zou in het engels komen preken bij ons in Aalten en zijn preek zou vertaald worden. De preek ging over psalm 122: ‘ Ik ben verblijd wanneer ze tegen mij zeggen; Wij zullen naar het huis van de Here gaan’. Hij belde mij omdat hij de nederlandse versie van de psalm ook had gelezen. Hij vroeg zich af: ‘Rick, what is vurrblaaid?’ Dus ik legde het uit: verblijd worden is dat je het eerst niet was, en nu wel wordt. Dat is verblijd. En zo was het ook. Wat was het een zegen om onder een preek te zitten in een andere taal. Om aangesproken te worden door een dominee uit een ander land. En opgeroepen te worden tot de vreugde van het evangelie. Zoals de psalm zegt: waneer ze naar je toe komen en tegen je zeggen: ga mee naar het huis van de Heer, dan is dat een zegen. Waar je samen leert leven van Genade, daar leer je elkaar echt verstaan. Want verstaan is niet alleen een kwestie van woorden, aandacht en het hart, maar vooral van Genade en de Heilige Geest.